Egeo, mítico rey de Atenas, consultando a la Pitia, el Oráculo délfico, que está sentada en un trípode.

Aegean, mitski kralj Aten, v posvetovanju s Pitio

Preden začnemo s povsem praktično razpravo okoli AI, še nekaj bolj filozofskega konteksta.

Potreba človeka da komunicira, ni omejena samo na soljudi, ampak človek išče tudi nečloveške sogovornike. Njegov pes in maček sta precej dolgočasna klepetalca, nimata kaj veliko pametnega povedati. Zato naprimer, so ljudje v stari Grčiji hodili v Delfe, kjer so jim skozi svečenico bogovi povedali kakšno pametno, čeprav ponavadi zagonetno. Mojzes je hodil na goro, kjer se je menil s pametnejšim od sebe in od njega dobival celo navodila kam in kako.

Hlepenje po pogovoru z bistveno modrejšim od človeka, se tam šele začne. Zanimivo, nadnaravne entitete niso nikoli imele veliko povedati o tehnikalijah ali znanosti. Ampak v 19. stoletju se je to kanilo spremeniti. Carl Friedrich Gauss je sklenil v pogovor zaplesti Marsijance. Na Zemlji bi posadil krompir ali posejal žito v vzorcu Pitagorovega izreka. Na veliko, da bi Marsijanci to s svojimi teleskopi videli in skapirali, da smo pametni tudi Zemljani. Potem bi lahko Karl z njimi razpravljal o višji matematiki. Morda tako visoki, da bi jo razumeli samo Marsovci in on. Mogoče bi mu povedali tudi kaj, kar so vedeli samo oni. Verjetno bi nam Gauss to potem sporočil naprej. Upajmo.

S projektom OZMA se je v 20. stoletju stvar modernizirala. Računali smo, da bomo znanstvene podatke pošiljali in sprejemali po radiovalovih. Sčasoma je vera v dobromiselne in ultramodre vesoljane precej uplahnila, ker niti najmodernejši SETI ne zazna nič. Predvsem zato, ker biologija zahteva večja števila in daljše dobe, kakor nam jih astronomija more povprečno ponuditi. Drugače rečeno, nič pametnega na nebu (še) ni videti. Zato nam ostane, za klepet z nadčloveško pametnim še zadnja možnost. Nadčloveško vsestransko pameten stroj.

Že zaradi te naše lakote potrebujemo AI, umetno pamet. Pogovarjati se z modrejšimi in duhovitejšimi od sebe. Ta želja pa se nam bo po vsej verjetnosti uresničila. Nekateri komaj čakamo na dolge pogovore s HAL-om. Nekateri tudi takole pišemo bodoči superinteligenci. V najslabšem primeru SkyNet-u. Odgovori bodo vsekakor prišli prej, kakor bo svetloba oziroma radijski valovi prišli v oddaljeno galaksijo in nazaj. Nekega dne bo to dialog v realnem času.