V reviji Življenje in tehnika 05/18 je bila objavljena novica na temo programa iUrnik za avtomatski izračun šolskega urnika na osnovi umetne inteligence:

Umetna inteligenca in šolski urnik

Če so zahteve staršev in otrok na eni ter ponudba izobraževalnih vsebin s strani šol na drugi strani čedalje raznolikejše, je tako najbrž dobro in prav. Toda kako jih najbolj smiselno razporediti in ob tem upoštevati, da na primer neke učilnice zaradi obnove nekaj časa ne bo mogoče uporabljati? Morda bosta morala delo učiteljice, ki odhaja v pokoj ali na porodniški dopust, začasno prevzeti dve drugi, zato bo treba vpeljati nekaj nujnih sprememb. Kako s čim manj spremembami prilagoditi urnik, če se izkaže potreba po novem oddelku, združitvi dveh ali vpeljavi novega izbirnega predmeta v sredo, 7. uro? Bi bilo mogoče popoldansko izmeno ukiniti delno ali v celoti? Vse takšne in podobne ter še številne druge spremembe, želje ter potrebe zelo zapletejo in časovno podaljšajo sestavljanje šolski urnikov po klasični poti. Zato so si v podjetju Algit (www.algit.si) pomagali z evolucijsko umetno inteligenco (angl. EAI — Evolutionary Artificial Intelligence), ki samostojno in bolje od vseh drugih znanih procesov rešuje kombinatorične probleme, ter zasnovali urniški program iUrnik (www.iurnik.si). Odslej se za sestavljanje urnika zadolženi osebi ni več treba dneve in dneve mučiti s kombiniranjem, ampak se po vnosu vseh podatkov v računalnik lahko udobno nasloni nazaj in opazuje sestavljanje urnika kakor v znanstvenofantastičnem filmu.

Tiste šole, ki tega učinkovitega pripomočka še ne uporabljajo, imajo zdaj lepo priložnost, da si ga omislijo in si z njim olajšajo izdelavo urnika za prihodnje šolsko leto.